Dürümcü Emin Baba - Mecidiyeköy

Dostlar Merhaba

Ramazan ayı içinde ziyaret ettiğim ikinci mekan Dürümcü Emin Baba oldu. Profilo Alışveriş Merkezi'nin arkasından dereye inen yolu takip ederseniz, Emin Baba'nın mekanını sol tarafta görürsünüz. Bu yazıda yeğenim Bahar'ın tavsiyesi üzerine gittiğim mekanı sizlere tanıtacağım. Mekan tavsiye etme sayfasını kullanarak, beğendiğiniz ve benim de beğeneceğimi düşündüğünüz mekanları işaretleyerek mekan önerebilirsiniz. Vakit buldukça sizlerin tavsiye ettiği mekanlara gitmeye çalışıyorum.


Emin Baba ile yaptığımız sohbet sırasında, bu işe bir barakadan başladıklarını ve bugün restoranlar zincirine sahip olduklarını öğrendim. Bana göre bir mekanın tutması için iki şey çok önemli, lezzet ve temizlik. Emin Baba'nın Mecidiyeköy şubesine iftar vakti konuk oldum, temizliğine ve lezzetine diyecek yok, 10 numara. Yazının videosunda Emin Baba ve abisi Süleyman Bey ile yaptığımız sohbeti bulabilirsiniz. Malum ramazan ayındayız, iftardan önce bu videoyu izlemeyin, sonra sevaplar size günahlar bana yazılmasın :D



Emin Baba'da bir kebapçıda bulabileceğiniz herşey var; Adana, Urfa, kuzu şiş, ciğer şiş, kanat. Dürümcü Emin Baba'yı diğer kebapçılardan ayıran ise lavaşı çıtır çıtır olan meşhur Emin Baba Dürümü. Birçok yerde dürüm yedim ama çok samimi söylüyorum, Dürümcü Emin Baba adının hakkını verecek lezzette dürümler yapıyor.

Bazı okurlar her gittiğim yeri beğenmemi eleştiriyorlar. Çok haklı bir eleştiri. Fakat şunu da açıklamadan yapamayacağım, Tamer Abi olarak buradan dostlarıma bir mekan tavsiye ediyorsam o mekana en az iki defa gidip test etmişimdir. Tamer Abi'nin lezzet ve temizlik süzgecinden geçmeyen mekanlar, tamerabi.com'da yayınlanmıyorlar. Sadece beğendiğim mekanları bu sitede yayınlayıp dostlara tavsiye ediyorum. Her türlü düşüncesini paylaşmaktan çekinmeyen dostlarıma teşekkür ediyorum. Bir sonraki mekanda görüşmek üzere.



View Dürümcü Emin Baba in a larger map

Maslak, Levent ve Mecidiyeköy çevresinde çalışanlar aşağıda yazan telefon numarasını arayarak sipariş verebilirler.
Galataderesi Karafil Sok. No:46/1 Mecidiyeköy/İSTANBUL
TEL.........: (0212) 213 42 49 - 212 30 00
Gsm.......: 0532 355 16 65
E-mail....: galata@eminbabadurumevi.com

Baklavacı Bayramoğlu - Şişli

Dostlar merhaba
Uzun bir süre yazılara ara vermiştim. Neyse ki arayı daha da uzatmadan, ağzınızı tatlandıracak bir yazı ile kaldığımız yerden yazılara devam ediyoruz. Bu hafta size Şişli Camii karşısındaki Baklavacı Bayramoğlu'nu tanıtacağım. İstanbul'da birçok baklavacı var ve hepsi de alanında en iyi olduklarını iddia ediyorlar. Tek tek hepsinin tadına bakma fırsatım olmadı. Bir gün davet ederlerse gider tadına bakar notumu veririm. Baklavacı Bayramoğlu tamerabi.net'i duymuş ve beni Şişli'deki şubesinde misafir etmek istedi. Ben de seve seve gittim, çünkü burası davet üzerine gittiğim ilk mekan :) Baklavacı Bayramoğlu ile Tamer Abi'yi buluşturan Karakedi Design Studio'dan Bahar Hanım'a ve Kemal Bey'e teşekkür ederim.



Tatlı dendiğinde çoğu insanın aklına, ben dahil, baklava gelir.
50 yıldır baklava işinde olan Baklavacı Bayramoğlu mesleği babadan oğula aktarmayı başaran ender işletmelerden. Yaptığımız söyleşide baklavalarının sırrını söylemediler, fakat gördüklerim, dinlediklerim ve tadına baktığım baklavalar, Baklavacı Bayramoğlu'nun işinin erbabı olduğunu ispatladı. Buradan işletme sahibi, gönül insanı Cengiz Bayındır Bey'e hürmetlerimi sunuyorum.



İşetme sahibi Cengiz Bey'in anlattıklarına göre iyi baklavayı diğer baklavalardan ayıran özellikler şunlar:
  • İşçilik. En az hammadde kadar önemliymiş işçilik. Hamurun incecik açılması, şerbetin ayarında verilmesi ustalık isteyen işler.
  • Baklava hamurunun arasına döşenen Gaziantep'ten gelen fıstık ve Şebinkarahisar'dan gelen ceviz de baklavanın tadını alması için çok önemliymiş.
  • Çatalı baklavaya batırdığımızda gelen o çıtır çıtır ses, mısır nişastası değil buğday nişastası kullanılması sayesindeymiş.
  • Kullanılan yağ Urfa'dan gelen koyun yağıymış. Ben yerken tereyağı var sanmıştım, koyun yağının bu kadar hafif olabileceğini tahmin etmedim.
İşletme sahibi ile yaptığım söyleşiyi bu yazının videosunda bulabilirsiniz.


Baklavacı Bayramoğlu'nun Şişli şubesini bulmak çok kolay. Şişli Camii karşısında, Abide-i Hürriyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.



View Baklavacı Bayramoğlu in a larger map

Sinop Mantı Beşiktaş

Merhaba Dostlar

Tamerabi.com'da bu hafta mantı haftası. Çoğunuzun aklına mantı deyince Kayseri geliyor ama benim size tanıtacağım mantı Kayseri'den değil Sinop'tan geliyor. Beşiktaş'ta Verem Savaş Dispanseri'nin ile aynı sokaktaki Sinop Mantı'yı ziyaret ettim.


Sinop mantısını Kayseri mantısından ayıran en önemli özelliği daha büyük kesilmiş olması. Kulak kadar büyük olduğu için kulak mantı diyenler de var. Bir de bol yoğurt yerine bol ceviz ve bol tereyağı ile servis ediliyor. Beşiktaş'taki Sinop Mantı evinde dilerseniz yoğurtlu dilerseniz cevizli dilerseniz de benim gibi hem yoğurtlu hem cevizli mantı yiyebilirsiniz. Sinop Mantı Evi'nde yiyebileceğiniz diğer yöresel lezzet Sinop Nokulu (kıymalı, cevizli üzümlü mayalı hamurdan yapılan çörek). Günlük yapılan nokulu da denedim ve köyde yapılan nokulları hiç aratmadı.


Sinop Mantı Evi'nde mantınızı yedikten sonra incir tatlısı ya da sakızlı muhallebinizi de yiyebilirsiniz. Tatları da resimlerde görüldüğü gibi emin olun. Ama benim favorim incir tatlısı.





View Sinop Mantı Beşiktaş in a larger map

Dolphin Balık Restaurant - Sarıyer

Evet, yine Sarıyer'deyiz, yine bir balıkçıdayız. Hatırlarsanız daha önce de Sarıyer'de Özcan Baba'nın işlettiği Balıklı Balıkçı'yı tanıtmıştım sizlere. Bu seferki durağımız Sarıyer balıkçı limanındaki Dolphin Balık Restaurant



Dolphin'de her türlü mevsim balığını ve her türlü mezeyi bulmanız mümkün. Tüm mezeleri saymak yerine beğendiklerimi söyleyeyim. Torikten yaptıkları Lakerda güzeldi, sakız gibi çiğnenen değil ağzına atınca eriyen türdendi. Akya balığından yaptıkları balık pastırmasını ilk defa Dolphin'de yedim, denemeye değer. Soya soslu uskumru ve marine edilmiş levrek de çok lezzetliydi. Kurutulmuş uskumru balığından yapılan çiroz yediğim en iyi çirozlardan birisiydi.


Akşam iş çıkışı ya da haftasonu deniz'e nazır rakı-balık keyfi yapabileceğiniz bir yer Dolphin. Biz çekim yapıp mezelerin tadına bakarken, işletme sahiplerinden Özkan Bey masaya elinde Dolphin'den başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz, içi deniz ürünleri ile dolu bir patlıcan kumpir ile geldi. Közlenmiş patlıcan, balık ve karidesi güzel bir kompozisyon ile sunan Özkan Bey'i huzurunuzda tebrik etmek istiyorum.


Dolphin'in fiyatları için de uygun diyebilirim. Fix menu tercih ederseniz 7 çeşit meze ve mevsim balığına ödeyeceğiniz kişi başı ücret 20 TL. Fix menu sipariş ederseniz içecekler extraya giriyormuş, ne içerseniz onu ödüyorsunuz. Her türlü mezenin tadına bakıp, balığını yiyip rakısını içen bir kişi 40, en fazla 50 TL hesap öder. Tamer Abi olarak benim Dolphin'e notum tam. Bir sonraki mekanda görüşene kadar hoşçakalın.


Dolphin Balık Restoranın bir de internet sitesi var. http://www.dolphinbalik.com

View Dolphin Restaurant in a larger map

Bay Sakal'ın Yeri - Kuyu Kebabı - Ayazağa

Merhaba Dostlar
Sözümü tutuyorum ve Kastamonu'nun meşhur kuyu kebabını yiyebileceğiniz bir mekanı tanıtıyorum bu hafta sizlere. Bay Sakal'ın Kuyu Kebabı Tesisleri Kastamonulu bir aile tarafından işletilen, orman içinde, İstanbul'un kalabalağından ve gürültüsünden uzak bir mekan.



Kuyu kebabı yaklaşık 2 metre derinliği olan bir kuyu içinde pişiriliyor. Kuyunun kenarları ateşte kolay kızan tuğlalarla örülü ve kuyunun tepesinde kuzuların asılacağı bir demir var. Kuzular temizlenip yıkandıktan sonra dibinde köz olan kuyuya sallandırılıyor. Kuyunun kapağı kapatılıyor ve kapağın kenarları ısıyı kuyuda tutmak için çamur ile sıvanıyor. İki buçuk üç saat sonra kuyunun kapakları açılıyor ve karşınızda lokum gibi, etleri tel tel dökülen kuyu kebabı.





Bay Sakal'ın tesisleri, aileniz ile gidip kuyu kebabını yiyebileceğiniz bir yer. Aşağıdaki haritada Bay Sakal'ın Yeri'ni işaretledim. Ayazağa'dan Bahçeköy'e giden orman yolu üzerinde Ayazağa'ya daha yakın bir yerde Bay Sakal'ın yeri.

Telefon Numarası : 0535 873 7052


View Bay Sakalın Yeri in a larger map

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, ağzınızın tadı bozulmasın...

Şirin Şarküteri - Perpa

Merhaba Dostlar
Perpa'da şarküteri market karışımı bir mekana girdim. Fakat burada sunulan mezelerinin daha önceden metnini duymuştum. Karşıma iki şirin insan çıktı, Ardaş ve Vikent Beyler. Vikent Bey 40'lı yaşlarda Ardaş Bey ise 75 yaşındaymış. Bu iki nadide insan öyle mezeler yapıyorlar ki yılların getirdiği tecrübe ile mezelerini çok nefis ve eşsiz buldum. Mezelerin tadına bakarken Ardaş Bey ile yaptığım söyleşiyi aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.



Dostlar, gerçekten saygı duyulacak insanlar çünkü bitmekte olan meze kültürünü yaşatmaya çalışan ender insanlardan. Ardaş Ustam bu işi devam ettirecek hevesli ve meraklı talebeler bulabilirse ne mutlu ona.



Şirin Şarküteri ürünlerini market üsülü paket servisi olarak satan bir yer. Fakat benim için şarküterinin orta yerine bir masa hazırladılar ve birbirinden güzel mezelerini sundular. Sırasıyla topik, tarama, közde patlıcan, midye dolma, yaprak sarma, pastırma ve beyaz peynirin tadına baktım.

Topik, Ermeni mutfağına has bir yemek. Büyük Perhiz zamanı et ve süt ürünlerini yemeyen Ermeni vatandaşlarımız ağırlıklı olarak zeytinyağlı yemekleri ve topiği yiyorlar. Samimiyetle söyleyebilirim ki bugüne kadar yediğim en güzel topikti.

Tarama, balık yumurtası ve ekmek ile yapılan bir meze. Fakat tarama yapmak her babayiğidin harcı değil. Yapımı ustalık gerektiren ve günlük tüketilmesi gereken bu mezeyi Ardaş hakkını vererek yapıyor. Şirin Şarküteri'nin imalathanesi Kurtuluş semtinde, meze satışlarını Perpa'da yapıyorlar.

Piyasada midye dolma diye yediklerimiz aslında midye-pilav. Şirin şarküteride yediklerim gerçekten midye dolmaymış. Ayrıca marmara bölgesinin nadide yaprağından yaptıkları zeytinyağlı sarmaları da muhteşemdi.

Közde pişirilmiş patlıcan ezmesi lokum gibiydi. Israrlarıma rağmen Ardaş Usta patlıcan ezmesinin sırrını vermedi.

Sevgili dostlar herşeyin sıradanlaştığı bu günlerde böyle bir şarküteriyi işleten ve bu güzel mezeleri yapan elleri saygıyla öpüyorum.

Şirin Şarküteri Telefon Numarası : 0212 222 6593

Adres : Okmeydanı Perpa Ticaret Merkezi 8. Kat No:933 Şişli / İstanbul



View Şirin Şarküteri - Perpa in a larger map

Çömlek Kurufasülye - Çamlıca

Dostlarım Merhaba
İstanbul'da kurufasülye konusunda uzmanlaşmış mekanların başında gelen Çömlek'in Çamlıca'da, Ataşehir'de ve Maltepe'de şubeleri var. Ben bir dostumun tavsiyesi üzerine Çömlek'in Çamlıca şubesine gittim.


İşletme müdürü Sami Bey ile Çömlek'in mutfağını gezdik. Pilavı ve kurufasülyeyi nasıl yaptıklarını anlattı. Tek tek anlatmayacağım hepsi videoda var. Mutfak tertemizdi, Çamlıca'daki Çömlek'e giderseniz gönül rahatlığı ile kurufasülyenin tadına varabilirsiniz. Kurufasülyeler Erzurum İspir'den geliyormuş. Tereyağı, dana eti, taze domates ve soğan ile fırında güveç içerisinde üç saat boyunca pişen fasülyeler, sos ilave edildikten sonra servis ediliyor. Altın sarısı fasülyelenin yanında tereyağlı pilav, turşu ve yoğurt yiyebilirsiniz. Çömlek'teki yoğurdun tadına bayıldım. İnek ve manda sütü karışımından yapılan yoğurdu isteyen müşteriler, benim yaptığım gibi, satın alıp evlerine de götürebilirler.





Büyük Çamlıca'daki şubenin manzarasını görmenizi isterim. Yemeğinizi yerken İstanbul'a tepeden bakıyorsunuz, Adalar tam karşınızda duruyor. Üç katlı mekanın ikinci katındaki döner platformda bir masaya oturursanız bu manzaraya 360 derece doya doya bakabilirsiniz. Yemek yerken hem mideniz hem de gözleriniz bayram ediyor diyebilirim :)



Kurufasülyenin üzerine tatlı olarak Hamsiköy Sütlacı yedim. Bu sütlaç aslında Trabzon Hamsiköy'de yenirmiş ama biz Çömlek'teki versiyonu ile yetinmek zorundayız şimdilik. Hamsiköy'un otlaklarında beslenen ineklerin sütünden yapılan bu meşhur sütlacın Çömlek versiyonu da gayet başarılı. Sütlacı bol fındıkla servis ediyorlar. Yanında da tavşan kanı çay çok güzel oluyor doğrusunu söylemek gerekirse.

Çömlek'in işletme sahipleri çağa ayak uydurmuş ve mekanı tanıtan bir web sitesi açmışlar. www.comlek.com.tr Web sitelerinden menülerin güncel haline ulaşabilirsiniz. Benim gittiğim zamanda bir tabak kurufasülyenin fiyatı 8 TL'ydi.



NOT: Haftaya Şirin Şarküteri'deyim. Ermeni arkadaşlarımızın yaptığı leziz mezelerden tatmaya gideceğim. Beni izlemeye devam edin :D

Orjin Köfte - Mecidiyeköy

Merhaba Dostlar
Geçtiğimiz aylarda Sarıyer'deki meşhur köfteci Özcan Baba'yı tanıtmıştım. Bu seferki lezzet durağım yine meşhur bir köfteci olan Mecidiyeköy Ali Samiyen Sokak'taki Orjin Köfte.


Galatasaray taraftarının, özellikle UltraAslan'ın çok sevdiği Orjin Köfte'nin işletmecisi Adem Usta ile yaptığımız sohbeti ve Orjin'in orjinal köftelerinin videosunu buyrun izleyin.



Sarı kırmızı renklere boyanmış bir vosvos minibüs ile akşam saat altıdan gece geç saatlere kadar köftesini satan Adem Usta bu işi 15 yıldır yaptığını söyledi. İşini iyi yaptığının ispatı 15 yıldır katlanarak artan hayran kitlesidir bana göre. Birçok yerde ekmek arası köfte yedim. Gönül rahatlığıyla Orjin Köfte en iyileri arasındadır diyebilirim. Köfte ile beraber pişen soğan, biber, domates, maydanoz ayrı bir lezzet katıyor köfteye. Orjin Köfte'de yiyebilecekleriniz arasında antrikot ve sac kavurma da var. Adem Usta'nın sac kavurmasının da lezzetli bulduğumu söylemek istiyorum.


Orjin Köfte'yi tanıttığım bu yazıyı, kolonyalı mendiller üzerine yazılı olan Adem ustanın aşağıdaki dörtlüğü ile bitiriyorum.
Bu köfte bizim köfte 
Vitamin Orjin Köfte 
Damakta lezzet tadı 
Bırakır Orjin Köfte

Ciğerci Hulusi - Kadıköy

Merhaba Dostlar
Geçtiğimiz haftasonu Beşiktaş'tan Kadıköy'e küçük bir vapur sefasının ardından soluğu Ciğerci Hulusi'de aldım. Ciğer ustalığını memleketi Mersin'de öğrenen Hulusi Bey 2005 yılında açmış bu leziz mekanı.


Ciğerci Hulusi'de ciğer'den başka, et şiş, tavuk şiş ve adana kebap yiyebilirsiniz. Ama bana sorarsanız ciğercide ciğer yenir derim :). Siparişinizi verdikten 30 saniye sonra masanızı garnitürler ile donatmaya başlıyorlar. Közlenmiş domatesler, biberler, soğanlar, siz siparişinizi verdiğiniz anda yapılan satır ezme (dikkat edin hazır ve bekletilmiş ezme vermiyorlar), taze nane, yeşillikler, sumakla yoğurulmuş soğan ve turşular birer birer masanızı doldurmaya başlıyorlar.

Ciğerler geldiğinde hemen bir acılı şalgam söyledim. Doğanay'dan başka şalgam suyu içmediğim için, masaya gelen Goldina marka şalgam suyunu görünce ufak bir hayal kırıklığı yaşadım. Hulusi Usta'nın Mersin'den özel olarak getirttiği Goldina, dolu dolu şalgam tadını alabileceğiniz bir şalgam suyuymuş. Tek bir kötü yanı var; İstanbul'da sadece Ciğerci Hulusi'de içebilirsiniz.

Hulusi Usta ile ciğerler pişerken sohbet etme fırsatı buldum. Eti ve ciğerleri nereden aldığından tutun neden kebapçılık yaptığına kadar bir çok konuda sohbet ettik. Bu haftanın videosunu sizlerin beğenisine sunuyorum.






Ciğerci Hulusi'de çalışanların güler yüzlü oluşu çok hoşuma gitti. Resimler herşeyi anlatıyor zaten. Güler yüzle servis edilen leziz ciğerleri yedikten sonra Mersin'e has bir tatlı olan ve benim ilk defa tadına baktığım kerebiç tatlısı geldi masaya.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz tatlının adı Kerebiç. Benim gibi bu tatlıyı ilk kez görenler için wikipedia'da Kerebiç hakkında yazılanları aynen aktarıyorum.
"Kerebiç; Mersin yöresine ait, Ramazan'da çokca tüketilen bir tatlıdır.
Beyaz bir köpüğün içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu olan, irmikten yapılmış, 
içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan Çöven 
kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir."
Kerebiçin köpüğünü, bol kalorili kremalarla karıştırmayın. Çöven otu, su ve şekerden yapılan köpük gerçekten çok hafif.

10 adet şiş (ciğer ya da et) ve bir masa dolusu garnitüre 16 TL ödüyorsunuz. Ciğerci Hulusi'nin adresini şu şekilde tarif edeyim: Eski Kadıköy Postanesi’nin bulunduğu sokaktan dümdüz ilerleyin, sokak bitince sola dönün Ciğerci Hulusi'yi sol tarafınızda göreceksiniz.

Galata Şarküteri - Galata

Dostlarım merhaba
2010'un en iyi Türkçe bloglarının seçileceği Blog Ödülleri 2010'da yemek kategorisinde yarışıyorum. Birbirinden değerli blog yazarlarının katıldığı bu yarışmada tamerabi.com'u desteklemek için blogodulleri.com'a kayıt yaptırıp oyunuzu tamerabi.com'a verebilirsiniz.


Bu hafta yine çok beğeneceğinizi düşündüğüm bir mekandayız. Galatanın en önemli simgelerinden biri olan Doğan Apartmanı'nın altında hizmet veren Galata Şarküteri bildiğiniz şarküterilerden değil.
Sabahları kahvaltınızı yapabileceğiniz, karnınız açıktığında gelip size özel sandviçinizi yiyebileceğiniz, arkadaşlarınızla kahve içip sohbet edebileceğiniz, akşamları iş çıkışı uğrayıp çeşit çeşit şarapları nefis peynirler ile tadıp günün yorgunluğunu atabileceğiniz, dilediğiniz şarküteri ürünlerini satın alıp evinize götürebileceğiniz bir mekan Galata Şarküteri.


Kerim Bey'in işlettiği, Kuledibi Serdar'ı Ekrem Sokak'taki Galata Şarküteri'de Türkiye'de kolay kolay bulamayacağınız gurme ürünlerini bulabilirsiniz. Diğer ithal ürünler satan dükkanlara göre fiyatlarının uygun olduğunu söyleyebilirim.


Galata Şarküteri'de yerli ve yabancı bir çok peynir çeşidi bulabilirsiniz. Trakya'daki bir üreticiden gelen beyaz peynir, Kars kaşarı ve gravyeri, Kıbrıs hellimi, tulum peyniri, İsviçre fondü peyniri, rokfor, mozarella, parmesan, edam ve guada bu peynirlerden bazıları.
Bir şarküterinin olmazsa olmazı salam ve sucuktur benim için. Antrikot sucuk, rozbif, dana bacon, füme dil, dana proscuitto ve daha bir çok salam ve sucuk çeşidini bulabilirsiniz Galata'da. Turistik bir yer olması nedeniyle domuz gerdanı, mortadella, İtalyan milano tipi salamı, İspanyol chorizo salamı gibi domuz ürünlerini de temin edebilirsiniz.

Galata Şarküteri'de zeytin yağı satın almadan önce tadına bakabileceğiniz bir bölüm de mevcut. Asit oranları değişik, aromaları birbirlerinden farklı zeytin yağlarını tadıp zevkinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

İşletme sahibi Kerim Bey'in benim için hazırladığı masada salamların, peynirlerin, zeytin yağlarının tadına baktım. Galata Şarküteri'de geçirdiğim lezzetli dakikaları aşağıdaki video ile sizlerle paylaşıyorum.



Galata Şarküteri'yi twitter üzerinden takip etmek isteyenler için : GalataDeli
Galata Şarküteri'nin açık adresi : Serdar-ı Ekrem sok. 30A Kuledibi-Beyoğlu/İstanbul
Tel: 212 245 43 45


tamerabi.com Blog Ödülleri 2010'da yarışıyor

Merhaba dostlar

Bu yıl 3. düzenlenen ve Türkçe günlüklerin yarıştığı Blog Ödülleri'ne tamerabi.com ile aday oldum.
tamerabi.com'un yemek kategorisinde bu ödülü hakettiğini düşünüyorsanız aşağıdaki linki kullanarak bana oy verebilirsiniz.
Oy vermek için blogodulleri.com'a kayıt yaptırmanız gerekiyor.
Blog Ödülleri 2010'da tamerabi.com'u destekleyen herkese teşekkür ederim.

Biba Restoran - Kireçburnu

Dostlar Merhaba
Facebook'daki tamerabi.com grubunda 320 kişi olduk. 
Siz hala gruba üye olmadınız mı?
İstanbul'daki lezzet noktalarını sizlerin beğenisine sunmak için çıktığım yolculukta bu seferki durağım Kireçburnu'nda boğaza sıfır "Sarıyer'in Reina'sı" Biba Restoran.

Biba'da pazar kahvaltımı yaptım. Şansıma hava da çok güzeldi. Sizin de bildiğiniz gibi boğazda, Avrupa yakasında ve Anadolu yakasında, kahvaltı yapabileceğiniz bir çok mekan var. Bence Biba'yı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği fiyat ve kalite oranı. Pazar günleri sabah saat 10'dan öğlen 2'ye kadar açık büfe kahvaltı fiyatı 20 TL. Bahar geldi, önümüz yaz pazar sabahları Biba'da yapacağınız kahvaltı sonrası, yediklerinizi eritmek için boğazda bir yürüyüş yapabilirsiniz :)



Biba'da akşamları canlı müzik de var. Ağırlıklı olarak Türkçe pop müzik çalan Biba'yı bilenler buraya Sarıyer'in Reina'sı da derler. Bahçesi ile beraber 400 kişiye ev sahipliği yapabilen Biba'da şirket organizasyonlarınızı, doğumgünlerinizi ve düğünlerinizi rahatlıkla organize edebilirsiniz.

Biba Restoran'ın web sitesi
Açık Adresi : Haydar Aliyev Caddesi ( Set Balık Yanı ) Kireçburnu / İSTANBUL
Rezervasyonlarınız için telefon numarası : 0212 223 11 22


Dostlar, tamerabi.com'un bir sonraki mekanı Galata Şarküteri olacak. Birbirinden lezzetli peynirlerin, salamların, zeytinyağlarının ve sandviçlerin tadına sizler için baktım. Bir sonraki mekanda görüşmek üzere.

Balıklı Balıkçı - Sarıyer

Dostlarım Merhaba,
Geçen hafta Sarıyer'deki Özcan Baba'nın köftecisindeydik. Bu hafta aynı Özcan Baba'nın balıkçısındayız.

Gastrolog Özcan Baba bizi her zamanki temiz ve Ayşe Teyze'nin çarşaflarını aratmayacak beyazlıktaki önlüğü ile karşıladı. Balıklı Balıkçı'da her türlü mevsim balığı, kılçıkları ayıklanmış bir şekilde, ister tavada ister ızgarada pişiriliyor. Balığın yanında gelen salata da fiyata dahil.

Sarıyer ana cadde üzerindeki Balıklı Balıkçı öğlen 12'den akşam 10'a kadar açık. Canınız balık çektiğinde gelip rahatça yiyebileceğiniz bir mekan. Balıkları ekmek arası yaptırıp Sarıyer sahilinde de yiyebilirsiniz.
Videoda Özcan Baba, İstanbul'da nereden balık alınır, balık pişirmenin püf noktaları nelerdir gibi sorularımı yanıtlıyor. Siz videoyu izlemeden ben yine uyarımı yapayım :
Karnınız açken izlemeyin :)



Son olarak şunu da söyleyeyim; Balıklı Balıkçı'da doymadan masadan kalkmak yasak. Özcan Baba bu konuda çok hassas, söylemedi demeyin.


Özcan Baba - Sarıyer

Merhaba dostlar,
Bu haftaki lezzet noktasının tanıtımına geçmeden önce ufak bir uyarı yapmak istiyorum.
Lütfen Tamer Abi'nin videolarını karnınız açken izlemeyin. 
Gecenin bir yarısı canınız sac tava, işkembe çorbası, mıhlama, 
tulumba tatlısı isterse Tamer Abi'nizin yapabileceği hiçbir şey yok :)
Mekan tavsiye etme sayfasını yayına aldım ve ard arda mekan tavsiyeleri gelmeye başladı. Bu hafta yeğenim Arda'nın tavsiye ettiği bir mekanı, Sarıyer'deki Özcan Baba'yı ziyaret ettim.


Yemek sektörüne 1970 yılında giren Özcan Baba, şu anda Sarıyer Merkez'de Gastrolog Özcan Baba'nın Yeri adında bir ızgara salonu işletiyor. Tüm salatalar, mezeler ve tatlılar Özcan Baba'nın eşi Zehra Hanım tarafından yapılıyor. Özcan Baba'nın ikiz oğulları Cem ve Cengiz babalarından devraldıkları bayrağı başarıyla taşıyorlar.

Özcan Baba'yı ziyarete gitmeden önce Google'da ufak bir araştırma yaptım ve gördüm ki Sarıyer'de Özcan Baba'nın köfteleri Sariyer'in böreklerinden daha meşhurmus.
Köfteleri, tavuk ızgaraları, antrikotları afiyetle yedim. Notum tam. Tüm dostlarıma bu nezih mekanı gözüm kapalı öneririm.

Bu haftaki videoda Gastrolog Özcan Baba ile yaptığım hoş sohbeti izleyebilirsiniz. Haydi afiyet olsun...

Özcan Baba - Sarıyer on Vimeo.


Özcan Baba'nın yerinde paket servisi de var. Siparişler için telefon numarası : 0212 271 5735

Meşhur Rio 3 Tulumbacısı - Alibeyköy


Sevgili Dostlar;

Bu hafta Alibeyköy'de Meşhur Rio3 Tulumba Tatlıcısındayız. Makedonya'dan göçen bir ailenin işlettiği bu tatlıcının adının neden Rio 3 olduğunu burada yazmıyorum çünkü işletme sahibi Ferit Bey videoda anlatıyor.


Sizi bilmem ama ben tulumba tatlısının iri iri olanını severim. Tatlıyı ısırırsınız dışı çıtırdar, içinden şerbeti akar. Rio 3'te yediğim tulumbalar aynen böyleydi. İşte tulumba tatlısını Rio 3'te yemeniz için 3 neden:
1. Tatlılar günlük. Hepsi çıtır çıtır, taptaze
2. Tatlılar hafif, istediğiniz kadar yiyebiliyorsunuz. (Uyarmadı demeyin)
3. Kaliteli malzeme kullandıkları için tatlılar midenizi yakmıyor.




Tulumba tatlısı yanında Makedonya'dan getirdikleri böğürtlen suyunu ikram ediyorlar. Böğürtlen suyunun tadını daha iyi almak için tatlıyı yemeden önce bir bardak içmenizi tavsiye ederim.
Ayrıca yaz aylarında tulumba tatlısının yanında dondurma da veriliyormuş.


Rio 3'ün açık adresi : Merkez Mah. Sevinç Cad .NO:3/A Alibeyköy Eyüp İstanbul

Sisore Pera - Asmalımescit Beyoğlu



Merhaba Dostlarım, tamerabi.com'da 6. bölüme geldik. Her hafta aksatmadan İstanbul'un lezzet noktalarını sizin beğeninize sunmaya çalışıyorum.Benim damak zevkime güvenip beni takip eden dostlarıma sesleniyorum: İstanbul kazan Tamer Abi kepçe, dolaşıp gizli kalmış tüm lezzetleri sizlerin önüne sereceğim. Televizyonlarını yeni açan seyircilerimiz için tadına baktığımız lezzetleri bir kere daha hatırlayalım :)
  1. Tarihi Bilice Börekçisi, Bahçeköy
  2. Karadeniz Pide ve Güveç Salonu, Gaziosmanpaşa
  3. Özer Sac Tava, Sanayi Mah. 4. Levent
  4. Şen Büfe, Sirkeci
  5. Tarihi Kumkapı İşkembecisi, Kumkapı


Evet, gelelim bu haftanın lezzet noktasına. Geçtiğimiz haftasonu Beyoğlu Asmalımescit'te karadeniz yemekleri yapan Sisore Pera'da Hızır Bey'in misafiriydim. 1976 yılında Karadeniz Pide olarak kurulan mekan bugün kuru fasulyeden karalahana dolmasına hamsi buğulamadan mıhlamaya her tür karadeniz mutfağı ürününü müşterilerine sunuyor. Hızır Bey'e ilk sorum sisore'nin ne anlama geldiği oldu. Sisore Lazca'da "Sen Neredesin?" anlamına geliyormuş. Yani mekan sahipleri diyorlar ki: "Karadeniz yemekleri yıllardan beri burada, siz neredesiniz?"



Birçok ünlü ismi ağırlamış Sisore'nin ünlüler listesine Tamer Abi'yi de ekledik. İşte Sisore'yi tercih eden ünlülerden birkaçı:
  1. Orhan Pamuk kuru fasülye
  2. Mirkelam ve arkadaşları nohut
  3. Kargo Grubu Mıhlama ve karalahana dolması
  4. Erhan Güleryüz Kuru fasülye
  5. Van Hoydonk Kıymalı pide(kaşardan nefret edermiş)
  6. Aziz Yıldırım Musakka
  7. BKM Mutfak oyuncuları Kavurmalı kaşarlı pide ve Trabzon peynirlisi


Cuma ve Cumartesi günleri sabaha kadar açık olan Sisore diğer günler kışın saat 2'ye kadar yazın saat 4'e kadar açıkmış. Beyoğlunda eğlenip eve aç dönmek istemeyenler için çok temiz ve lezzetli bir mekan. Tüm tatlılarını kendileri yapıyorlar. Ben laz böreğini çok beğendim. Eğer yemekten sonra tatlıya yeriniz kalırsa laz böreğini denemenizi tavsiye ederim.



Mutfağının temizliğine güvenen Hızır Bey mutfakta da çekim yapmamıza izin verdi. Mıhlama ve hamsi tavanın maharetli ellerde hazırlanışını sizler için görüntüleme fırsatı bulduk.



Adres : Asmalı Mescit Mah. Oteller Sok. No:6 Asmalımescit Beyoğlu / İstanbul

Tarihi Kumkapı İşkembecisi - Kumkapı

Dostlar Merhaba

Bu hafta sazlı sözlü eğlencelerin merkezi Kumkapı'daydık. Tarihi Kumkapı İşkembecisi'ni ziyaret ettik. Ziyaretimizin sebebi malum, çorbamızı içip, notumuzu vereceğiz.



İşkembe çorbasının yeri ayrıdır çorbalar arasında. Bir kere canın her istediği zaman içemezsin işkembe çorbasını. Bir mercimek, bir yayla, bir domates çorbasına benzemez. Yapmak emek ister, evde senin benim yapabileceğim bir çorba değildir, çünkü temizlemesi ve yapması büyük uğraşı ve uzmanlık gerektirir. İşkembe çorbası içmek istediğim zaman, kendimi Kumkapı'da Recai Usta'nın Tarihi Kumkapı İşkembecisi'nde bulurum.



İşkembe çorbasından bahsedince paça çorbasından bahsetmemek olmaz. Çoğu insanın ilaç niyetine içtiği paça çorbasını da hakkını vererek pişiren Recai Usta bu çorbanın kemik hastalıklarına iyi geldiğini, yaşlı müşterilerinin sürekli gelip sağlıklarını korumak için paça çorbası içtiklerini söylüyor. Paça çorbası vücuda ne kadar yararlı bilemem ama bu çorbayı hiç içmemiş olan dostlarıma bir kere denemelerini tavsiye edebilirim.



İşkembe ve paça kalorisi çok olan çorbalardır. Çorbanızı içtikten sonra hafif bir tatlı yemek isterseniz zerde tatlısını deneyebilirsiniz. Rengini içindeki safrandan alan bu tatlının sindirime yardımcı olduğu söylenir.



Recai Usta sağolsun bizi çok iyi ağırladı. Her çeşit çorbasından tatmamızı sağladı. Dedelerinden, babalarından öğrendiği İşkembe çorbasını işkembe çorbası yapan püf noktalarını bizimle paylaştı. Ayrıca bana da bir söz verdi: Tamer Abi'nin selamını söyleyen müşterilere %10 indirim yapacak.



Tarihi Kumkapı İşkembecisi from ilkinulas on Vimeo.




Şen Büfe - Sirkeci

Merhaba dostlar!

Lezzet yolculuğumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu seferki durağımız Sirkeci'deki tarihi Şen Büfe. Tarihi diyorum çünkü 1967 yılından beri hizmet vermekte. Babalarından devraldıkları bayrağı başarıyla taşıyan işletmeciler Şen Büfe'yi akla ilk gelen büfeler arasına sokmayı başarmışlar. Şen Büfe'nin iki ayrı şubesi var. Birisi Etiler'de birisi de (beni misafir eden) Sirkeci'de.

Büfe deyip geçmemek lazım. Vaktimiz olmadığı zaman imdadımıza yetişen büfelerin kaç tanesi temiz, taze ve lezzetli ürünler sunuyor? Hayatın son sürat aktığı Eminönü-Sirkeci'de gönül rahatlığı ile mola verebileceğiniz bir yer Şen Büfe.

Şen Büfe'de benim favorim kaşarlı biftek oldu. Kekik kokan et ve üzerindeki erimiş kaşar peyniri eminim sizin de favoriniz olacak.

Şen Büfe'ye gittiğinizde yanınızdaki masadan birisi "Porşe" sipariş ederse şaşırmayın, çünkü Porşe Portakal-Şeftali suyu karışımı içeceğin kod adı. Ben meyve suyu olarak Mapenza'yı denedim. Mapenza'nın içinde de mandalina, portakal, elma, nar ve armut var.

Şen Büfe - Sirkeci from ilkinulas on Vimeo.

Saat 21:00'den sonra Şen Büfe'nin Etiler şubesine giderseniz Tamer Abi'nin selamını söylemeyi unutmayın. Tamer Abi'nin selamını söyleyene Etiler Şen Büfe'de %10 indirim yapılacak. Mesut Bey'e teşekkür ederim.


Özer Sac Tava, Sanayi Mahallesi 4. Levent

Merhaba Dostlar,
Sitenin yayına girmesinden bugüne kadar geçen sürede değerli yorumlarını benimle paylaşan herkese teşekkür ederim. Bu seferki lezzet durağımız 4. Levent Sanayi Mahallesi'ndeki Özer Sac Tava Salonu.

Kuzu eti, sac tavada etin tadını bastırmayacak kadar az miktarda biber ve domates ile pişiriliyor. Etin tadının önüne geçmesin diye sac tavaya soğan konulmuyor. Bunları nereden mi biliyorum; işletme sahibi Bayram Bey bizi kırmadı ve kendi elleriyle meşhur sac tavasını bizim için anlatarak yaptı. Trakya yöresinde yetiştirilen kuzuların yağsız etinden yapılan bu nefis sac tavanın yapım aşamasını sizin için görüntüledim.

Özer Sac Tava, 4. Levent Sanayi Mahallesi from ilkinulas on Vimeo.



Lokum gibi etin yanında servis yapılan nar ekşili soğan salatasını da mutlaka deneyin. Halil Usta'nın yaptığı balon pideleri de unutmamak lazım. Sihirli elleriyle açtığı hamuru balon gibi nasıl şişiriyor anlamış değilim :)

Özer Sac Tava Salonu'nda lahmacun, pide ve her türlü ızgara çeşidini yeme şansınız var. Bayram Bey'in tavsiyesi üzerine ben Özer Special'ın tadına da baktım. Ne yalan söyleyim sac tavadan sonra insanın gözü başka yemek görmüyor.

Etinizi yedikten sonra isterseniz künefe isterseniz de dondurmalı irmik tatlısı yiyebilirsiniz. Ben hem irmik tatlısının hem de künefenin tadına baktım. Hafif tatlı tercih edenlere irmik tatlısını, battı balık yan gider diyenlere de nefis künefeyi tavsiye ederim :)

Misafirperverliğinden dolayı İşletme sahibi Bayram Bey'e de buradan teşekkürlerimi gönderiyorum.

NOT:Özer Sac Tava'ya gittiğinizde Tamer Abi'nin selamını söylerseniz, %10 indiriminizi alabilirsiniz. Bu da size benden ufak bir kıyak :)


Karadeniz Pide ve Güveç Salonu - Gaziosmanpaşa

Merhaba dostlar! Bu haftaki lezzet durağımız İstanbul'un nüfusu en fazla olan ilçesi Gaziosmanpaşa'daki Karadeniz Güveç ve Pide Salonu oldu. Temizliğiyle gözünüze, kokusu ve tadıyla damağınıza, fiyatıyla da cebinize hitap edecek bir yer burası. Güveç salonu deyince aklınıza bildiğiniz sulu güveç yemeği gelmesin, burada yiyeceğiniz güveç Karadeniz usulü yapılmış kıymalı pide aslında. İşletme sahipleri sağolsunlar, beni kırmadılar, mutfaklarına göz atmama izin verdiler. Videoda da izleyeceğiniz gibi, Uğur Dündar'ın bile şapka çıkartacağı, tertemiz, derli toplu bir mutfakları var arkadaşlar. Dana kıymadan yapılan pide güvecin malzemeleri arasında domates, soğan, kekik, karabiber, kimyon ve gizli (!) başka baharatlar varmış. Midenizi yakmayan bu güveç pidenin diğer pidelerden farkı, soğanının ve kıymasının kavrulmadan, çiğden konmasıymış. Güveç pidenin yanında en iyi ne gider derseniz, doğal yoğurttan yapılmış bir ayran derim.

Karadeniz Güveç ve Pide salonunun açık adresi : BAĞLARBAŞI MAH.BAĞLARBAŞI CAD. NO:7 GAZİOSMANPAŞA/ İSTANBUL


Tarihi Bilice Börekçisi - Bahçeköy

Merhaba Dostlar!

Bu hafta Bahçeköy'deki Tarihi Bilice Börekçisi'ndeyim. Sizler için, İstanbul'u etkisi altına alan Sibirya soğuklarına aldırmadan kalktım Bahçeköy'e gittim. İnanın, Bilice'nin sıcak börek ve şahane poğaçaları dişarıdaki kara kışı unutturdu. İstanbul'un akciğerleri Belgrad Ormanları'na ev sahipliği yapan Bahçeköy'e yolunuz düşerse Bilice'ye uğramayı unutmayın.

Özel araçları ile gelen misafirler için park yerleri var. Bahçeköy'e toplu taşıma ile gelmeyi tercih edenler 42M veya 42T'yi kullanabilirler.

Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Soğuk ve karlı bir Cumartesi sabahında Bilice'de yaptığımız sıcacık kahvaltıyı sizler için görüntüledim. Videoyu izleyince siz de bana hak vereceksiniz.

Tarihi Bilice Börekçisi - Bahçeköy from ilkinulas on Vimeo.

Tarihi börekçinin açık adresi : Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi Kemer Mahallesi No:4 Bahçeköy/İstanbul Aşağıdaki haritada sizler için börekçinin yerini işaretledim. Tarihi Bilice Börekcisi çağa ayak uydurmuş, http://tarihibiliceborekcisi.com adresinden ulaşabileceğiniz bir internet siteleri var.