Uzun bir süre yazılara ara vermiştim. Neyse ki arayı daha da uzatmadan, ağzınızı tatlandıracak bir yazı ile kaldığımız yerden yazılara devam ediyoruz. Bu hafta size Şişli Camii karşısındaki Baklavacı Bayramoğlu'nu tanıtacağım. İstanbul'da birçok baklavacı var ve hepsi de alanında en iyi olduklarını iddia ediyorlar. Tek tek hepsinin tadına bakma fırsatım olmadı. Bir gün davet ederlerse gider tadına bakar notumu veririm. Baklavacı Bayramoğlu tamerabi.net'i duymuş ve beni Şişli'deki şubesinde misafir etmek istedi. Ben de seve seve gittim, çünkü burası davet üzerine gittiğim ilk mekan :) Baklavacı Bayramoğlu ile Tamer Abi'yi buluşturan Karakedi Design Studio'dan Bahar Hanım'a ve Kemal Bey'e teşekkür ederim.
Tatlı dendiğinde çoğu insanın aklına, ben dahil, baklava gelir.
50 yıldır baklava işinde olan Baklavacı Bayramoğlu mesleği babadan oğula aktarmayı başaran ender işletmelerden. Yaptığımız söyleşide baklavalarının sırrını söylemediler, fakat gördüklerim, dinlediklerim ve tadına baktığım baklavalar, Baklavacı Bayramoğlu'nun işinin erbabı olduğunu ispatladı. Buradan işletme sahibi, gönül insanı Cengiz Bayındır Bey'e hürmetlerimi sunuyorum.
İşetme sahibi Cengiz Bey'in anlattıklarına göre iyi baklavayı diğer baklavalardan ayıran özellikler şunlar:
- İşçilik. En az hammadde kadar önemliymiş işçilik. Hamurun incecik açılması, şerbetin ayarında verilmesi ustalık isteyen işler.
- Baklava hamurunun arasına döşenen Gaziantep'ten gelen fıstık ve Şebinkarahisar'dan gelen ceviz de baklavanın tadını alması için çok önemliymiş.
- Çatalı baklavaya batırdığımızda gelen o çıtır çıtır ses, mısır nişastası değil buğday nişastası kullanılması sayesindeymiş.
- Kullanılan yağ Urfa'dan gelen koyun yağıymış. Ben yerken tereyağı var sanmıştım, koyun yağının bu kadar hafif olabileceğini tahmin etmedim.
Baklavacı Bayramoğlu'nun Şişli şubesini bulmak çok kolay. Şişli Camii karşısında, Abide-i Hürriyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.
View Baklavacı Bayramoğlu in a larger map